Ana Sayfa / Haberler / Koronavirüsle mücadele sürecinde sürücü eğitimi ekonomik tedbirler

Koronavirüsle mücadele sürecinde sürücü eğitimi ekonomik tedbirler

Sevgili Meslektaşlarım,

Ülkemizin içinde bulunduğu salgın dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanımızca açıklanan ve detayları yavaş yavaş netleşmeye başlayan “Ekonomik İstikrar Kalkanı” destek paketine, sürücü kurslarımızın da dahil edilmesi ile ilgili kıymetli meslektaşlarımızın yapmış olduğu yerinde ve iyi niyetli girişimlerini takdir ederek izlemekteyiz. Kendilerini tebrik ediyor ve alkışlarımızla teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Konuya farklı bir bakış açısı getirerek değerlendirmek istiyorum.

Millî Eğitim Bakanlığınca şimdilik 16 – 30 Mart tarihleri arasında tüm eğitim kurumları ile birlikte Kurumlarımızın da eğitim öğretim faaliyetlerine ara verilmiş, tatil edilmiştir.

Bakanlığımızca verilen karar ile Eğitim Personelimiz izinli olarak kabul edilerek, evlerine gönderilmiştir.

Bizim kurumlar olarak bu süreçte giderlerimize bakacak olursak;

Ders Saat Ücretli çalışan personel ile ilgili herhangi bir ücret veya vergi veya SGK Prim ödemesi söz konusu değildir.

Kurumlarımızda en az 3 Kadrolu eğitim personeli bulunma zorunluluğunu, bu personelin birinin Kurum Müdürü olacağını düşünerek, Kadrolu Çalışan Eğitim Personelinin çalışmadığı süre için maaş ödemeleri ile ilgili kurumlarımızın birkaç alternatifi olduğu daha öncede arkadaşlarımızca paylaşım yapıldı. Bunlarla beraber diğer giderlerimizi şöyle sıralayabiliriz.

1-Eğitim Personelinin izinli kaldığı süre dahilinde çalışmadığı günler çıkarılarak SGK bildirimi yapılacaktır. Dolayısıyla Eğitim Personelinin çalışmadığı süre için bir SGK Prim ödemesi yapılmayacaktır. Kadrolu Çalışan Eğitim Personelinin çalışmadığı süre için maaş ödemeleri ile ilgili kurumlarımızın birkaç alternatifi bulunmaktadır.

a-Kurumlarımız personeli ile çalışmaya devam etmek isterlerse bu dönemde imkanları dahilinde personelinin maaşlarını eksiksiz ödeyebilirler veya bir haftalık yarım maaş ödeyip, bir haftadan sonra ücretsiz izine ayırabilirler. Personel bu durumda iş sözleşmesini fesih etmek isterse kıdem tazminatını ödeyerek iş sözleşmesini sonlandırabilirler.

b-Kurumlarımız personeli ile görüşüp karşılıklı antlaşma sağlanırsa Ücretli Yıllık izinlerini bu dönemde kullandırarak, maaşlarını yine eksiksiz ödeyebilirler.

c-Kurumlarımız personeli ile görüşüp karşılıklı antlaşma sağlanırsa personelin isteği üzerine ücretsiz izne çıkarabilirler.

d-Kurumlarımız  personeli ile görüşüp, bu dönemde maaşlarını eksiksiz ödeyeceklerini ancak bu ödemeler karşılığında süreç sonunda eğitimler başladığında 4 ay süresince  günde 3 saati, haftada normal çalışmaları da dahil 55 saati geçmeyecek şekilde  Telafi Çalışması   yapmalarını isteyebilirler.

e-Kurumlarımızın şartları oluşuyorsa ve  Emekli Personeli hariç   olmak üzere Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanabilirler.

2-Kurumlarımız, Kira ödemeleri ile ilgili giderleri için mülk sahipleriyle görüşerek bu süreçte ki Kira Bedellerinin tamamını veya büyük kısmını süreç sonunda ki kiralara pay edilerek ödeme      yapılabileceği ile ilgili karşılıklı görüşme veya tebliğ yaparak antlaşma sağlayabilirler. Burada Kamu binalarında ki kiracılar örnek gösterilebilir.

3-Kurumlarımızda çalışan hizmetli veya sekreter gibi personel için ise eğitim personelinde belirtilen alternatifli çözümlere ilaveten kısmi süreli çalışma sistemine geçilerek, bu süre zarfında ücret, vergi ve SGK ödemeleri yapılmayabilir ama tavsiyemiz bu arkadaşlarımız kurumlarımızın hafızalarıdır, kısmen veya tamamen ödemede bulunarak mağduriyet yaşanmaması, yaşatılmaması yönünde olacaktır.

4-Kurumlarımızın birçoğu bu süreçte kapalı veya kısa süreli açılarak çalışmalarını yürütmektedir. Dolayısıyla Elektrik, su, doğalgaz, giderleri yok denecek kadar azalmıştır.

Devletimiz şu anda bu salgın ile ilgili çok iyi şeklide mücadele etmektedir ve mücadelede oldukça  maliyet oluşturmaktadır. Devletimiz büyüklüğünü göstermiş ve olanakları çerçevesinde “Ekonomik İstikrar Kalkanı” destek paketini açıklamıştır. Gönül ister ki devletimiz bu süreçte bizden hiçbir şey istemesin, kiralarımızı ödesin, personel maaşlarımızı ödesin ve süreci bu şekilde hiç zarar etmeden geçirelim.

Ancak takdir edersiniz ki böylesine olağanüstü bir durum içerisinde herkes bir şekilde az veya çok zarar görebilecektir. Önemli olan bu süreci en az zararla geçirebilmek olmalıdır. Bunun için bütün giderlerimizi devlet karşılasın anlayışı içerisinde tüm enerjimizi buna sarf edersek belki bizim için çok daha faydalı olabilecek çözümleri gözden kaçırabiliriz.

 

Sevgili Meslektaşlarım,

Neticede kurumlarımızın devam eden giderleri Kira ve Personel giderleri gibi görünmektedir.

Kira için mülk sahibi ile antlaşma yoluna gidilmesi kurumlarımızın menfaatine olacaktır.

Personel giderleri ile ilgilide Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanamayan kurumlarımız için en doğru seçeneğin  Telafi Çalışması olduğu görünmektedir.

Ancak Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği ile MTSK yönetmeliği ve MEBBİS’ te, telafi çalışması için düzenlemeler yapılması gerekmektedir.

Bulunduğumuz süreç, MTSK’ da çalışan personelin çalışma şartlarının İş Kanunu hükümleri doğrultusunda düzenlenme zorunluluğunu ortaya koymuştur.

Bu süreç içerisinde açamadığımız dönemler için başvuru yapamayan kursiyerler her şey normale döndüğünde bir talep artışına sebep olacaktır.

Kurumlarımız bu artış olduğunda fazla personel çalıştırmak durumunda kalabileceği gibi personeli ile  Telafi Çalışması yönünde bildirimde bulunan kurumlar için fazladan personel alma durumu söz konusu olmayacaktır.

Bu anlamda Telafi Çalışması  aslında kurumlarımızın bu sürecin sonunu düşünerek değerlendirebileceği en iyi durumdur gibi görünmektedir.

Millî Eğitim Bakanlığı, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’ne  bu şekilde   izah edilerek, mevzuat ve sistem düzenlenmesi hususları hep beraber istenmelidir.

Bakanlık yetkililerimizce İş Kanunu hükümleri gereği olan bu isteğimizin olumlu karşılanacağını ve ivedilikle hayata geçirileceğini düşünüyor ve umut ediyorum.

Bu düşüncelerimi siz değerli meslektaşlarımla paylaşır, bu süreci sağlık içerisinde geçirmenizi Cenab-ı ALLAH tan niyaz eder, selam ve dua ile saygılarımı sunarım.

 

Metin SAYIN

TÜSEKON Genel Saymanı

Not: Yazının ilk paylaşımında teknik bir nedenle detaylar sehven yazılmamış olup tarafımdan tekrar düzenlenmiştir.

İlginizi Çekebilir

TÜSEKON YÖNETİM KURULU TOPLANTISI – ÇALIŞTAY SONUÇ RAPORU

TÜSEKON-Sürücü Eğitimcileri Konfederasyonu Yönetim Kurulu Toplantımızı, Genel Başkanımız Sayın Nusret TÜRKER Başkanlığında Yönetim, Denetim ve …